Εκπτωτικό κουπόνι με την εγγραφή σας (SignUp Discount Coupon)

COVID: Για επίσκεψη στο κατάστημα κλείστε πρώτα ραντεβού στο: 6974 635 100

#menoumeasfaleis με μέτρα ΧΑΜ (Χέρια, Απόσταση, Μάσκα)

ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ HF / 3G / 4G / 5G (για κιν. τηλεφωνία, WIFI, Ασύρματα τηλ. κλπ)

Μετρητές Ακτινοβολίας HF (υψηλών συχνοτήτων) για ηλεκτρομαγνητικά πεδία 2G, 3G, 4G, 5G, που προέρχονται κυρίως από:

  • κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας
  • ασύρματο internet (Wi-Fi modem / router) σε σπίτια και γραφεία
  • access points / hot spots σε καφετέριες, δημόσιους χώρους κλπ
  • φούρνους μικροκυμμάτων
  • εγκαταστάσεις κεραιών CB και ραντάρ
  • κεραίες εκπομπής ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών

Σημ.: Μετά το τέλος αυτού του κειμένου θα βρείτε λίστα με τα όργανα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Μετά τη λίστα θα βρείτε και τις συχνότητες που εκπέμπουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.


Τι είναι τα πεδία υψηλών συχνοτήτων (HF = High Frequency) που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία, δηλαδή η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία:

Είναι γενικότερα τα πεδία που εκπέμπονται από συσκευές, οι οποίες εκπέμπουν ασύρματα. Επειδή αυτά δεν εκπέμπονται από τη φύση καλούνται και τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (επειδή προέρχονται πάντα από ηλεκτρονικές συσκευές, από τις δραστηριότητες του ανθρώπου). Ειδικότερα, επειδή εκπέμπονται σε παλμούς καλούνται και παλμικές τεχνητές ακτινοβολίες.


Τι είναι η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση και το ηλεκτρομαγνητικό νέφος:

Είναι η μετάδοση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από πολλά σημεία, σε μία περιοχή. Όταν εκπέμπεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε ασύρματες συχνότητες, από πολλές συσκευές (ή κεραίες), τότε σχηματίζεται τοπικά το λεγόμενο ηλεκτρομαγνητικό νέφος, το οποίο σχηματίζει την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση. Το ηλεκτρομαγνητικό νέφος (ή elecrosmog) και η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση αναφέρονται ως η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση που δεχόμαστε στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.


Επίσημα ασφαλή όρια έκθεσης του κοινού στην ασύρματη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Τα όρια εκπομπών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στα οποία εκτίθεται το κοινό, ορίζονται με νόμο της πολιτείας, του 2006. Για τον ορισμό των ορίων, έλαβε ως οδηγό ένα από τα μεγαλύτερα -παγκοσμίως- όρια και θεώρησε καλό να θέσει τα δικά της όρια στο 60% και 70% αυτών των εξωφρενικά υψηλών ορίων (όρια ICNIRP του 1998). Βέβαια, όλοι οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι αυτά τα όρια ΔΕΝ αφορούν στις βιολογικές επιπτώσεις αλλά, στις αλλαγές στη θερμοκρασία των ιστών του ανθρώπου, όταν είναι πολύ κοντά στις πηγές εκπομπής τους (πχ σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας). Δηλαδή, τελικά, τα επίσημα κρατικά όρια του Ελληνικού νόμου δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία του ανθρώπου. Η δε επιτροπή του ICNIRP που «εξετάζει» τις μελέτες επικινδυνότητας και ορίζει τα όρια, έχει δεχτεί δριμεία κριτική από πλήθος επιστημόνων, καθώς αποτελείται στην πλειοψηφία της από πρώην στελέχη εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Τα στελέχη αυτά απορρίπτουν περίπου το 99% των μελετών που διαπιστώνουν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.


Τι προβλήματα υγείας παρατηρούνται από την έκθεση του κοινού σε αυξημένα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, από τις κεραίες τηλεφωνίας, τα WiFi, τα κινητά κλπ.

Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ενδεικτικά:

• Αϋπνία • Κατάθλιψη • Αποβολές • Όγκοι μαστού • Ανδρική υπογονιμότητα και στειρότητα • Όγκοι όρχεων • Όγκοι εγκεφάλου • Παιδική λευχαιμία • Νόσος του Αλτσχάϊμερ • Παθήσεις στην κινητικότητα των νευρώνων του εγκεφάλου • Αύξηση της διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (ο εγκέφαλος δεν καθαρίζει από τοξίνες) • Αύξηση εμφάνισης ελεύθερων ριζών (οξειδωτικό στρες) που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA και μείωση της απόδοσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος κλπ

Δείτε μια λίστα σχετικών ερευνών στο PowerWatch.Org.


Προτεινόμενα ιδανικά όρια Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων, ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής και τη χρήση του χώρου που βρισκόμαστε. Αυτή η ακτινοβολία προέρχεται από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και από συσκευές που εκπέμπουν ασύρματα, όπως κινητά, tablet, laptop, modem, router κλπ. Τα όρια αφορούν όλες τις γενιές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας: 2G, 3G, 4G και 5G.

ΜέροςΧώροςΏρες μετρήσεωνMax πυκνότητα ισχύος σε μW/m2
σπίτι στην πόληεσωτερικοί χώροι διαβίωσης και πολύωρης παραμονής (πχ καθιστικό, σαλόνι, τραπεζαρία)
ώρες αιχμής* και εργάσιμες ώρες
100

υπνοδωμάτιοώρες αιχμής* και εργάσιμες ώρες
50


νυχτερινές ώρες10


αν στο δωμάτιο κοιμάται παιδί ή έφηβος έως 17 ετών
1


αν στο δωμάτιο κοιμάται μωρό έως 3 ετών, ή έγκυος
0,1
εξοχικό σπίτιεσωτερικοί χώροι διαβίωσης και πολύωρης παραμονής (πχ καθιστικό, σαλόνι, τραπεζαρία)
ώρες αιχμής* και εργάσιμες ώρες
50

υπνοδωμάτιο
ώρες αιχμής* και εργάσιμες ώρες
10


νυχτερινές ώρες
1


αν στο δωμάτιο κοιμάται παιδί ή έφηβος έως 17 ετών, ή μωρό έως 3 ετών, ή έγκυος0,1
γραφείο στην πόληεσωτερικός χώρος εργασίαςώρες αιχμής* και εργάσιμες ώρες 09:00 - 18:00, τις καθημερινές
200


άλλες ώρες και Σαββατοκύριακα150
Κατευθυντήριες γραμμές ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατά SBM 2015 για χώρους ανάπαυσης / ύπνου:

Άλλες προτάσεις ορίων HF:

Εισήγηση στην Επιστημονική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Κοινότητας (europa.eu): 100 μW/m2 σε δημόσιους χώρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ. = WHO.org) θεωρεί πιθανή την καρκινογένεση στα 1 000 μW/m2. Διαβάστε το δελτίο του Π.Ο.Υ. Νο 193. Σε άλλες γλώσσες: ΕΔΩ.

Αν λοιπόν τα μετρούμενα μεγέθη ακτινοβολίας στον χώρο σας υπερβαίνουν τα παραπάνω νούμερα, θα ήταν συνετό να σκεφθείτε με ποιούς τρόπους μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε (π.χ. με θωράκιση) για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες μελλοντικών παθήσεων σε εσάς και την οικογένειά σας, καθώς η ακτινοβολία δρα συσσωρευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερη προσοχή ΠΡΕΠΕΙ να δίνεται όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά κάτω των 17 ετών ή έγκυος.

* Ώρες αιχμής, όπου οι εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ασύρματων συσκευών) είναι αυξημένες καθώς περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: συνήθως τις εργάσιμες ημέρες 07:00-08:30, 12:30-14:00 και 18:00-20:00 αλλά και τις ημέρες εορτών όπου όλοι καλούν όλους τους εορτάζοντες. Σε μεγάλες γιορτές όπως του Αγ. Γεωργίου, Αγ. Ιωάννου, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, το Πάσχα, στις 15 Αυγούστου ή την πρωτοχρονιά παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας. Το ίδιο συμβαίνει και σε νησιά με έντονο τουριστικό χαρακτήρα, σε περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης, σε πολυσύχναστα μέρη (π.χ. παραλίες, νυχτερινά κέντρα κλπ.).

Στην εποχή του αποκλεισμού λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, οι ώρες αιχμής τις εργάσιμες καθημερινές άλλαξαν και αυξήθηκαν από το πρωί έως και το απόγευμα (καθώς όλοι λειτουργούσαν ασύρματες συνδέσεις από το σπίτι και τα σταθερά τηλέφωνα των εταιρειών έκαναν εκτροπή σε κινητά εργαζομένων στο σπίτι κλπ.) και έγιναν 09:00-18:00

Σημ.: Υποθέτουμε ότι στο μπαλκόνι, φθάνουν εκπομπές από modem / router άλλων κατοίκων στην ίδια γειτονιά (ιδιαίτερα από όσους είναι έναν όροφο κάτω ή πάνω από εμάς και φυσικά από όποιους είναι απέναντι από εμάς). Σε αυτά τα μέρη αναμένουμε οι μετρήσεις να είναι πιο αυξημένες (υψηλές) από τις μετρήσεις που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους.


Ενδεικνυόμενες αποστάσεις ασφαλείας από συσκευές που εκπέμπουν ασύρματα σε υψηλές συχνότητες (HF), για παράδειγμα από κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας:

Στα πεδία αυτά, κοντά θεωρείται η απόσταση των 600-750 μέτρων. Πολύ κοντά η απόσταση κάτω των 300 μέτρων. Κάτω από 120-150 μέτρα από κεραίες εκπομπής πολλές φορές αναφέρεται ως «δίπλα» ή «απέναντι» από τις αυτές τις πηγές εκπομπής. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η «ποσότητα» και η «ένταση» της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται. Για παράδειγμα, σε ένα σημείο τοποθέτησης κεραίας βάσης κινητής τηλεφωνίας δεν υπάρχει μόνο μία κεραία αλλά έως και 6 κεραίες, ανά εταιρεία κινητής τηλεφωνίας (για αυτό ονομάζονται και κεραιοσυστήματα). Η απόσταση ασφαλείας λοιπόν είναι κάτι σχετικό. Είναι πιο σωστό να πούμε ότι έχουμε σχετική ασφάλεια όταν στο σημείο που βρισκόμαστε μετράμε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και βρίσκουμε μετρήσεις με τις οποίες είμαστε ικανοποιημένοι (βλ. «Προτεινόμενα ιδανικά όρια…» παραπάνω).

Για τα οικιακά modem / router, ικανοποιητικές αποστάσεις θεωρούνται οι αποστάσεις που σε ευθεία είναι τουλάχιστον 4,5 μέτρα από τη συσκευή που εκπέμπει. Αν ο χώρος σας δεν σας επιτρέπει να έχετε τέτοια απόσταση ή εάν έχετε ευαισθησία στις ασύρματες ακτινοβολίες, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε το SUPERBOX 120 - κουτί για Wi-Fi Modem / Router Ηλεκτρομαγνητικής Θωράκισης. Εάν υπάρχει μωρό στο σπίτι και χρησιμοποιείτε baby monitor, τότε οπωσδήποτε και ένα SUPERBOX 220 κουτί για Baby Monitor Ηλεκτρομαγνητικής Θωράκισης.

Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς παιδιά, εφήβους, μωρά ή εγκύους, το καλύτερο είναι να κάνετε περιοδικά μετρήσεις για να διαπιστώνετε σε τι επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας / ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης εκτίθεστε. Εάν μετρήσετε σήμερα και είναι όλα καλά, αυτό δεν σημαίνει οτι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και μερικούς μήνες μετά, καθώς συνεχώς τοποθετούνται νέες κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας, και ειδικά τώρα που εγκαθίσταται το νέο δίκτυο 5G.


Τι όργανα υπάρχουν για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας:

Δεν υπάρχει κάποιο όργανο που να μετρά όλες τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες μαζί.

Τα διαθέσιμα όργανα μετρούν:

  • 2G, 3G και 4G (από 800 MHz έως 2 700 MHz ή 2.7 GHz)

    ή

  • 5G (από 2 400 MHz ή 2.4 GHz έως 6 000 MHz ή 6 GHz)

Αναλυτικά, οι γνωστές συσκευές που λειτουργούν στο φάσμα 2G, 3G και 4G
Στο σύνηθες φάσμα των 800 MHz έως τα 2.7 GHz μετράμε:
● κινητά τηλέφωνα
● ασύρματα τηλέφωνα
● φούρνους μικροκυμάτων
● όλες τις συσκευές bluetooth
● υπολογιστές laptop και tablets
● κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας
● εγκαταστάσεις κεραιών CB και ραντάρ
● ασύρματα συστήματα συναγερμού και πυρανίχνευσης
● ασύρματους εκτυπωτές, κάρτες δικτύου και κάμερες
● access points / hot spots σε καφετέριες, δημόσιους χώρους κλπ
● ασύρματο internet (Wi-Fi modem / router) σε σπίτια και γραφεία
● μονάδες ενδοεπικοινωνίας / παρακολούθησης μωρών (baby monitors)
● οικιακούς και επαγγελματικούς ενισχυτές σήματος κινητής τηλεφωνίας
● όλες τις κονσόλες (τηλεχειριστήρια) ασύρματης μετάδοσης για τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια

Σε ευρύτερο φάσμα, μετράμε ακόμα
● ραντάρ επίγειων εκπομπών
● κεραίες εκπομπής ραδιοφωνικών σταθμών (για μετρητές από 27 MHz)
● κεραίες εκπομπής σωμάτων ασφαλείας TETRA 400 MHz (για μετρητές από 27 MHz)
● κεραίες εκπομπής ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών Digea 520-640 MHz (για μετρητές από 27 MHz)

Στο φάσμα συχνοτήτων 5G, μεταξύ των συχνοτήτων 2.4 έως 6 GHz, μετράμε σε ελεύθερο χώρο, ακόμη και εαν οι πηγές αυτές είναι "καμουφλαρισμένες" σε καμινάδες κλπ:
● κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας 5G (έως 2.4 - 6 GHz)
● Νέας γενιάς ασύρματα τηλέφωνα DECT 2.0 (5.8 GHz)
● Δεδομένα (data) κινητής τηλεφωνίας 5G (έως 6 GHz)
● Δεδομένα (data) κινητής τηλεφωνίας 4G/LTE (2.4 - 3.3 GHz)Όλες τις συσκευές που λειτουργούν ασύρματα στα νέα πρότυπα WiMax, WLan, Wifi 6 (802.11ax), όπως:
● υπολογιστές laptop και tablets που συνδέονται σε γρήγορο δίκτυο υψηλών συχνοτήτων WLan και WiFi 6
● οικιακούς και επαγγελματικούς ενισχυτές σήματος κινητής τηλεφωνίας 5G
● access points / hot spots σε καφετέριες, δημόσιους χώρους, τύπων WLan και WiFi 6
● ασύρματο internet (Wi-Fi modem / router) σε σπίτια και γραφεία που εκπέμπει σε πρότυπα WLan και WiFi 6


Τα όργανα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας:

Οι ψηφιακοί και πιστοποιημένοι μετρητές ακτινοβολίας που διαθέτουμε έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία και ακρίβεια στις μετρήσεις που κάνουν.

Είναι πολύ εύκολοι και απλοί στο χειρισμό. Η εξοικείωση με τον ορθό τρόπο μέτρησης είναι εύκολη και συνοδεύονται από απλές και κατανοητές οδηγίες χρήσης.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε την κατάσταση.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχουμε τον χώρο μας περιοδικά για να βεβαιωθούμε οτι όλα είναι καλά ή αν έχουν προστεθεί νέες πηγές ακτινοβολίας που μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

Οι μετρήσεις αποκτούν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο όταν οι μετρούμενες τιμές είναι πάνω από κάποια όρια, πράγμα το οποίο συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα, χρησιμοποιώντας υλικά θωράκισης.

Οι μετρητές ακτινοβολίας συχνά χρησιμοποιούνται επίσης, όταν πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα αγοράσουμε ή θα νοικιάσουμε κάποιο ακίνητο.

Ακολουθεί ένας ενδεικτικός πίνακας με τις συχνότητες που μετρούν τα όργανα της Gigahertz Solutions στις υψηλές συχνότητες (HF)

Όλοι οι μετρητές ακτινοβολίας που διαθέτουμε και λειτουργούν στο συνολικό φάσμα συχνοτήτων από 800 MHz έως τα 2700 MHz (=2.7 GHz), μετρούν το σύνολο των εκπομπών κινητής τηλεφωνίας, όλων των εταιρειών, είτε μεταδίδουν φωνή, είτε δεδομένα (π.χ. internet). Μέσα στις ίδιες συχνότητες (σε ενδιάμεσα νούμερα συχνοτήτων) λειτουργούν επίσης τα ασύρματα τηλέφωνα DECT (1880 - 1900 MHz & 1900 - 1920 MHz), τα modem / router (2.4 - 2.5 GHz) αλλά και οι συσκευές Bluetooth (2.4 - 2.4835 GHz), τα οποία φυσικά μετρούνται.

To φάσμα συχνοτήτων 5G στην Ελλάδα: Αρχή λειτουργίας από το 2019, από την εταιρεία Cosmote, στις συχνότητες: 3.4 GHz - 3.8 GHz. Το 2021 και 700 - 788 MHz. Αργότερα θα λειτουργεί και σε ακόμα υψηλότερες συχνότητες περί τα 25-26 GHz. Ταχύτητα λειτουργίας: το 4G φτάνει θεωρητικά την ταχύτητα του 1 GBit / sec ενώ το 5G θα δεκαπλασιάζει την ταχύτητα του 4G (10 GBit / sec).

Για να πετύχει το σύστημα μετάδοσης 5G την ταχύτητα αυτή, συνδυάζει όλες τις συχνότητες λειτουργίας ανάμεσα στα 3.4 GHz έως και τα 3.8 GHz και εκπέμπει σε όλες αυτές ταυτόχρονα. Αυτό δεν συνέβαινε στις προηγούμενες γενιές μετάδοσης (2G/3G/4G). Αυτή η ταυτόχρονη μετάδοση που συμβαίνει στο 5G, δημιουργεί ένα πυκνό και έντονο "σύννεφο" ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με πολύ μεγάλύτερη ένταση από τις εκπομπές των προηγούμενων γενεών και άρα πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα ισχύος (και κατά συνέπεια πολλαπλάσια έκθεση σε αυτές τις παλμικές τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες).

Για την μέτρηση και τον έλεγχο του φάσματος ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας 5G, χρειάζεστε τον μετρητή HFW35C (2.4GHz - 6GHz) ή άλλον, που να μετρά αντίστοιχο φάσμα συχνοτήτων. O μετρητής αυτός μετρά και τα ασύρματα τηλέφωνα νέας γενιάς DECT στα 5.8 GHz αλλά και τα νέα πρότυπα εκπομπής ταχύτατων modem /router στα 5 GHz (πρότυπο 802.11ac, από 5.18 - 5.825 GHz). Το φάσμα συχνοτήτων 5G αφορά λοιπόν στην εκπομπή διαφόρων υπηρεσιών που εξυπηρετούν ανάγκες επικοινωνίας κάποιων ασύρματων τηλεφώνων, κινητής τηλεφωνίας 5G και ορισμένων router.

Παρακάτω (κάτω από τα προϊόντα), θα βρείτε πληροφορίες για το φάσμα που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία (GSM, UMTS, 2G, 3G, 4G, 5G)

Παρουσίαση της Gigahertz Solutions:


Είναι καλό να γνωρίζετε:

Πολλά σύγχρονα μηχανήματα modem, router, access points έχουν ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη ρύθμιση της ισχύος εκπομπής των συσκευών αυτών σε ποσοστά, για παράδειγμα: Η ισχύς της ασύρματης εκπομπής ρυθμίζεται στο 10%, 25%, 50%, 75%, 100%. Δοκιμάστε τη λειτουργία της συσκευής ξεκινώντας από τη μικρότερη ρύθμιση (πχ. 10%). Σε κάθε ρύθμιση ελέγξτε εάν οι ασύρματες συσκευές σας λειτουργούν ικανοποιητικά. Εάν όχι, αυξήστε κατά μια κλίμακα την ισχύ εκπομπής του modem / router / access point και δοκιμάστε ξανά. Σκοπός είναι να μην λειτουργείτε ποτέ μια τέτοια συσκευή στο 100% της ισχύος εκπομπής της.

Εάν υπάρχουν μέρη πχ. δωμάτια που δεν έχετε ικανοποιητικό ασύρματο σήμα, είναι προτιμότερο να βάλετε έναν αναμεταδότη του ασύρματου σήματος σε ένα διάδρομο (όχι μέσα σε υπνοδωμάτια) και να ρυθμίσετε και τα δύο router / access points να λειτουργούν στο 10% ή στο 25% της ισχύος τους. Ο σκοπός είναι σε χώρους που έχουν ιδιαίτερη σημασία (πχ σε υπνοδωμάτια), η μετρούμενη ισχύς εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας να κρατιέται σε χαμηλά και πολύ χαμηλά επίπεδα. Η μακράν καλύτερη επιλογή βέβαια είναι να επιλέγετε την ενσύρματη σύνδεση. Για να βάλετε ενσύρματη σύνδεση σε χώρο που δεν έχει πρίζες δικτύου, χρησιμοποιήστε τα Devolo dLan powerline (πωλούνται σε ζεύγη). Το πρώτο κουτί τοποθετείται στο modem / router σας, συνδέεται στο router και διοχετεύει τη σύνδεση του internet στα καλώδια ρεύματος. Κάθε επόμενο κουτί: το τοποθετείτε σε όποια πρίζα θέλετε και σας δίνει φίς για ενσύρματη σύνδεση στο internet. Τα devolo είναι μακράν τα πιο αξιόπιστα powerlines και για εγκαταστάσεις με τριφασικό ρεύμα. Το σήμα του internet σταματά στο ρολόϊ της ΔΕΗ.

Πόση ένταση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ή ισχύ (πυκνότητα ισχύος) εκπομπής χρειάζεται για να λειτουργούν καλά τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και άλλες συσκευές όπως τα tablet, laptop κλπ.: Χρειάζονται ελάχιστη. Για παράδειγμα, τα κινητά λειτουργούν κανονικά ακόμη και με 0,01 μW / m² και η ποιότητα της ασύρματης τηλεφωνικής επικοινωνίας (ομιλίας και δεδομένων) παραμένει πλήρως ανεπηρέαστη. Τα κινητά λειτουργούν ακόμη και με 0,001 μW / m². Τα laptop και τα tablet λειτουργούν ανεπηρέαστα ακόμη και με 0,1 μW / m² (εδώ το όριο αυξάνεται καθώς κάποιες λειτουργίες όπως η αναμετάδοση [streaming] τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών απαιτεί μεγαλύτερη ισχύ. Η αναμετάδοση φωνής [πχ ραδιοφώνου] ή η αποστολή και λήψη e-mails απαιτούν πολύ λιγότερη ισχύ).

Σημειώστε ότι τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη φύση είναι: < 0, 000 001 μW/m².


Πρακτικές συμβουλές για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας:

  • Δεν μετράμε όταν είμαστε πολύ κοντά σε μεταλλικές επιφάνειες ή αγώγιμα αντικείμενα (καθώς τότε μπορεί να μετρήσουμε ανακλάσεις)
  • Δεν στρέφουμε την κεραία σε οπλισμένες με σίδερα επιφάνειες και όγκους όπως οι κολώνες, τα δοκάρια και οι γωνίες μπετόν αρμέ κλπ. γιατί παίρνουμε λάθος μετρήσεις.
  • Αν ο μετρητής μας έχει θέσεις μέτρησης RMS και PEAK/MAX, τότε πάντα μετράμε στη θέση PEAK/MAX.


Σύγκριση Προϊόντων (0)


RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HF32D (800MHz-2,7GHz, 1-1.999μW/m², ±6dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HF32D (800MHz-2,7GHz, 1-1.999μW/m², ±6dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας Υψηλών Συχνοτήτων Gigahertz HF32D (80..

310,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 250,00€

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HF35C (800MHz-2,7GHz, 0,1-1.999μW/m², ±6dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HF35C (800MHz-2,7GHz, 0,1-1.999μW/m², ±6dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας Υψηλών Συχνοτήτων Gigahertz HF35C (80..

367,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 295,97€

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HF38B (700MHz-2,7GHz, 0,01-19.990μW/m², ±6dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HF38B (700MHz-2,7GHz, 0,01-19.990μW/m², ±6dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας Υψηλών Συχνοτήτων Gigahertz HF38B (70..

525,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 423,39€

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HF59B (27MHz-3,3GHz, 0,01-19.990μW/m², ±3dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HF59B (27MHz-3,3GHz, 0,01-19.990μW/m², ±3dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας Υψηλών Συχνοτήτων Gigahertz HF59B (27..

1.225,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 987,90€

- 17%
RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HF59B (27MHz-3,3GHz, 0,01-19.990μW/m², ±3dB) 2G, 3G, 4G DEMO

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HF59B (27MHz-3,3GHz, 0,01-19.990μW/m², ±3dB) 2G, 3G, 4G DEMO

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας Υψηλών Συχνοτήτων Gigahertz HF59B (27..

999,00€ 1.199,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 805,65€

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HFE35C (27MHz-2,7GHz, 0,1-1.999μW/m², ±6dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HFE35C (27MHz-2,7GHz, 0,1-1.999μW/m², ±6dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας Υψηλών Συχνοτήτων Gigahertz HFE35C (2..

995,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 802,42€

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HFE59B (27MHz-3,3GHz, 0,01-1.999.000μW/m², ±3dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HFE59B (27MHz-3,3GHz, 0,01-1.999.000μW/m², ±3dB) 2G, 3G, 4G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας Υψηλών Συχνοτήτων Gigahertz HFE59B (2..

2.165,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 1.745,97€

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HFW35C (2,4GHz-6GHz, 0,1-1.999μW/m², ±6dB) 5G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HFW35C (2,4GHz-6GHz, 0,1-1.999μW/m², ±6dB) 5G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας Υψηλών Συχνοτήτων Gigahertz HFW35C (2..

499,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 402,42€

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HFW59D (2,4GHz-10GHz, 1-19.990μW/m², ±3dB) 5G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Gigahertz HFW59D (2,4GHz-10GHz, 1-19.990μW/m², ±3dB) 5G

RF Αναλυτής / Μετρητής Ακτινοβολίας Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας Υψηλών Συχνοτήτων Gigahertz HFW59D (2..

1.225,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 987,90€

THE COM Μόνιτορ Μικροκυμμάτων - Κεραιών / Χώρου 50MHz-3GHz 0,7-6,5 V/m 2G, 3G, 4G

THE COM Μόνιτορ Μικροκυμμάτων - Κεραιών / Χώρου 50MHz-3GHz 0,7-6,5 V/m 2G, 3G, 4G

THE COM Μόνιτορ Μικροκυμμάτων - Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας / Χώρου 50MHz-3GHz 0,7-6,5 V/m, για μετρή..

239,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 192,74€

KIT μετρητών  / αναλυτών ELECTROSMOG MK70-EW, HFE59D (2.4 - 10 GHz), HFE59B (800 MHz to 3.3 GHz) και το NFA1000 (5 Hz to 1000 KHz) 3G, 4G, 5G της Gigahertz Solutions

KIT μετρητών / αναλυτών ELECTROSMOG MK70-EW, HFE59D (2.4 - 10 GHz), HFE59B (800 MHz to 3.3 GHz) και το NFA1000 (5 Hz to 1000 KHz) 3G, 4G, 5G της Gigahertz Solutions

The kit containing our three top models, the NFA1000, HFW59D and the HFE59B. This set consists of..

6.119,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 6.119,00€

KIT μετρητών  / αναλυτών MK70-3D με το HFE59B (800 MHz to 3.3 GHz) και το NFA1000 (5 Hz to 1000 KHz) 3G, 4G της Gigahertz Solutions

KIT μετρητών / αναλυτών MK70-3D με το HFE59B (800 MHz to 3.3 GHz) και το NFA1000 (5 Hz to 1000 KHz) 3G, 4G της Gigahertz Solutions

The kit containing our two top models, the NFA1000 and the HFE59B. This set consists of our two t..

4.549,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 4.549,00€

HFEW59BD Plus Ultra broad band HF analyser set 27 MHz -10 GHz 3G, 4G, 5G της Gigahertz Solutions

HFEW59BD Plus Ultra broad band HF analyser set 27 MHz -10 GHz 3G, 4G, 5G της Gigahertz Solutions

HFEW59BD plus Ultra broad band HF analyser set consting of:1 x HFW59D-basic HF Analyser 2.4 GHz - 10..

4.210,00€ Χωρίς ΦΠΑ: 3.395,16€

Εμφάνιση 1 έως 13 από 13 (1 Σελ.)

Πληροφορίες φάσματος κινητής τηλεφωνίας (GSM, UMTS, 2G, 3G, 4G, 5G, mmWave)

Τεχνικές πληροφορίες:

Η κινητή τηλεφωνία χρησιμοποιεί διάφορες συχνότητες για την μετάδοση ομιλίας και δεδομένων.

Για την παροχή υπηρεσιών 5G υψηλών ταχυτήτων μετάδοσης δεδομένων, σε κάποια πρότυπα υλοποίησης, ο εκάστοτε πάροχος χρησιμοποιεί και τμήματα από προηγούμενα φάσματα 2G, 3G & 4G, που λειτουργούν ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με το φάσμα των συχνοτήτων 5G.


Αναλυτικά το φάσμα συχνοτήτων 2G, 3G, 4G και 5G των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα:


2G (φωνή και κείμενο sms):

GSM-800 MHz: Downlink - 791 (10 MHz Wind), 801 (10 MHz Vodafone), 811-821 (10 MHz Cosmote) 

GSM-800 MHz: Uplink - 832 (10 MHz Wind), 842 (10 MHz Vodafone), 852-862 (10 MHz Cosmote) 


GSM-900 MHz: Uplink - 880 (10 MHz Cosmote), 890 (10 MHz Wind), 900-915 (15 MHz Vodafone)

GSM-900 MHz: Downlink - 925 (10 MHz Cosmote), 935 (10 MHz Wind), 945-960 (15 MHz Vodafone)


GSM-1800 MHz: UpLink - 1710 (15 MHz Wind), 1725 (25 MHz Vodafone), 1750-1785 (35 MHz Cosmote)

GSM-1800 MHz: DownLink - 1805 (15 MHz Wind), 1820 (25 MHz Vodafone), 1845-1880 (35 MHz Cosmote)


GSM-1900 MHz: TDD - 1900.1 (5 MHz αδιάθετο), 1905.1 (5 MHz Cosmote), 1910.1 (5 MHz Wind), 1915.1 (5 MHz Vodafone), 2010-2025 (15 MHz αδιάθετο)


3G (data για internet):

UMTS-2100 MHz: UpLink - 1920.3 (20 MHz Vodafone), 1940.3 (10 MHz Wind), 1950.3 (15 MHz Cosmote), 1965.3-1980 (15 MHz αδιάθετο)

UMTS-2100 MHz: Downlink - 2110.3 (20 MHz Vodafone), 2130.3 (10 MHz Wind), 2140.3 (15 MHz Cosmote), 2155.3-2170 (15 MHz αδιάθετο)


4G (data για internet, video streaming):

DATA-2600 MHz: UpLink - 2500 (20 MHz Vodafone), 2520 (30 MHz Cosmote), 2550 (20 MHz Wind)

DATA-2600 MHz: TDD - 2570 (5 MHz αδιάθετο), 2575 (20 MHz Cosmote), 2595 (20 MHz Vodafone), 2615 (5 MHz αδιάθετο)

DATA-2600 MHz: DownLink - 2620 (20 MHz Vodafone), 2640 (30 MHZ Cosmote), 2670-2690 (20 MHz Wind)


5G: ξεκίνησε πιλοτική λειτουργία το 4ο τρίμηνο του 2019 από την Cosmote, στις συχνότητες 3.4-3.8 GHz. To 2021 προστέθηκαν οι συχνότητες της DIGEA (700 - 788 MHz). Αργότερα πρόκειται να λειτουργήσει και σε ακόμα υψηλότερες συχνότητες, στα 25-26 GHz

700 MHz (Νέα προσθήκη συχνοτήτων 5G το 2020)

DATA-3400 MHz: FDD Uplink - 3400-3440 (40 MHz N/A), 3440-3470 (30 MHz Cosmote), 3470 - 3500 MHz (30 MHz N/A)

DATA-3500 MHz: FDD Downlink - 3500-3540 (40 MHz N/A), 3540-3570 (30 MHz Cosmote), 3570 - 3600 MHz (30 MHz N/A)

Περισσότερα στο link: ΕΔΩ (https://www.spectrummonitoring.com/frequencies.php?market=GRC)


To φάσμα 5G σε άλλες χώρες:

Γενικό πλαίσιο συχνοτήτων στην Ευρώπη: 3.1 - 3.8 GHz, 24.5 - 27.5 GHz

Ιταλία: Ξεκινά το 2020 από την Telecom Italia στα: 700 MHz, 3.5 - 3.8 GHz, 26.5 - 27.5 GHz

Πορτογαλία: Στα μέσα του 2020, στα: 700 MHz; 450 MHz, 900 MHz, 1500 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2.6 GHz, 3.6 GHz, & 26 GHz

Σαν Μαρίνο: Μέσα στο 2019, στα: 3.5 GHz, 26 GHz

Ισπανία: Μέσα στο 2019 από την Orange και κατόπιν από τις Movistar, Vodafone, στα: 3.6 - 3.8 GHz; 700 MHz και 1.5 GHz

Ιρλανδία: 3.4 - 3.8  GHz

Γαλλία: 3.46 - 3.8 GHz, 26 GHz

Γερμανία: 3.4 - 3.8 GHz, 26.5 - 27.5 GHz

Κορέα: 3.7 - 3.7 GHz

Ιαπωνία: 3.6 - 4.2 GHz & 4.4 - 4.9 GHz

Κίνα: 3.3 - 3.6 GHz, 4.4 - 4.5 GHz & 4.8 - 4.99 GHz

Αγγλία: 3.4 - 3.6 GHz, 3.6 - 3.8 GHz (στο 2019), 26.5 - 27.5 GHz

Αμερική: 600 MHz, 3.1 - 3.55 GHz, 3.7 - 4.2 GHz, 27.5 - 28.35 GHz, 37 - 40 GHz, 64 - 71 GHz.


Το μέλλον των συχνοτήτων του 5G και του mmWave (2021)
Το Millimeter wave (ή MM wave, ή mmWave), επίσης γνωστό ως η μπάντα εκπομπής millimeter, είναι το μέρος του φάσματος με μήκη κύματος μεταξύ 10 millimeters (30 GHz) και 1 millimeter (300 GHz). Το φάσμα αυτό είναι επίσης γνωστό και ως Extremely High Frequency (EHF), καθορισμένο από την ITU (International Telecommunication Union). Η ITU πρότεινε την παγκόσμια χρήση των παρακάτω συχνοτήτων, μεταξύ 24 GHz και 86 GHz:

24.25–27.5 GHz,
31.8–33.4 GHz,
37–40.5 GHz,
40.5–42.5 GHz,
45.5–50.2 GHz,
50.4–52.6 GHz,
66–76 GHz,
81–86 GHz